Alweer een tijdje heb ik de neiging om te denken dat het geen zin meer heeft om bijvoorbeeld een cursus te gaan volgen, zeker wat het werk betreft. Maar wanneer is het volgen van een cursus niet meer zinvol? Hoeveel jaar moet je nog te leven hebben om het volgen van een cursus of workshop nog zinvol te laten zijn? Moet je 100% zekerheid hebben dat je nog een toekomst hebt? Hoeveel toekomst moet je dan nog minimaal hebben zodat het nog de moeite waard is? Vragen die vandaag opkwamen toen ik mijzelf hoorde zeggen dat het volgen van een workshop op mijn werk in mijn geval toch geen zin had. Maar waarom zou ik niet iets nieuws meer leren? Ik weet zeker dat ik dood ga, maar weet net zo min als ieder ander wanneer dat gaat gebeuren. Het enige wat ik weet is dat mijn leven niet heel erg lang meer zal duren, maar wordt het nog een jaar? twee jaar? drie jaar? Wanneer is het niet meer rendabel om in mijzelf te investeren en moet het altijd rendabel zijn of mag het ook gewoon leuk zijn om iets nieuws te leren? Niet alleen op mijn werk loop ik tegen dit soort zaken aan. Thuis zit ik alweer enige tijd te dubben of ik een cursus waar ik aan begonnen was voordat ik hoorde dat ik weer ziek ben nog af zal maken en ook daarbij komen bovenstaande vragen voorbij. Beslissen is best lastig, want aan de ene kant weet dat ik niet lang te leven heb en waarom dan nog geld, tijd en energie stoppen in een cursus waar ik toch niks mee ga doen, maar aan de andere kant wil ik heel graag gewoon doorgaan met mijn leven en dan hoort investeren van geld, tijd en energie in mijn toekomst er toch gewoon bij. Dat mijn werkgever niet zo heel veel meer in mij zal willen investeren, vind ik natuurlijk niet leuk maar begrijp ik wel, maar dat ik zelf zoveel moeite heb om in mijzelf te investeren, begrijp ik niet. Wat de workshop van het werk betreft heb ik toch besloten me daarvoor aan te melden, want of het nu om maanden of jaren gaat, mijn leven is nog niet voorbij en ik heb nog steeds een toekomst waarin ik kan investeren.