Een week geleden had ik een afspraak in het ziekenhuis voor de uitslag van de MRI van mijn hoofd en ik maakte me daar behoorlijk zorgen over. Het was niet het meningeoom waar ik bang voor was, want die is al vijf jaar erg rustig en heet een goedaardige tumor te zijn. Nee, ik was bang dat men in mijn hersenen andere zaken die er niet hoorde zou vinden. Uitzaaiingen van de borstkanker dus en dat zou dan natuurlijk een heel ander verhaal worden.
Het meningeoom was nog steeds in diepe rust en er was gelukkig ook verder niets geks te zien. Een goeie uitslag dus en een hele opluchting. Gezien de situatie waarin ik nu verkeer, hebben de neurochirurg en ik besloten geen nieuwe controles meer te gaan doen en dit hoofdstuk af te sluiten.

Er was ooit een tijd waarin ik me niet zoveel zorgen maakte over een uitslag van een onderzoek, een tijd waarin ik altijd riep dat het goed kwam, een tijd waarin ik niet bang was. Die tijd lijkt echter definitief voorbij te zijn.
Dat ik me behoorlijk druk gemaakt had over deze uitslag bleek toen ik geheel ontspannen thuis kwam van de Tai Chi les, waar ik na de zomervakantie weer mee begonnen ben. Ontspanning na grote spanning is het signaal voor een epileptische aanval en die kwam dan ook die avond. Hoe rustig het ding ook is, aan het meningeoom heb ik epilepsie overgehouden en de aanval was een kleine herinnering dat van echt afsluiten geen sprake kan zijn.

Vandaag “vier” ik dat het precies anderhalf jaar geleden is dat ik hoorde dat de kanker terug is en die anderhalf jaar is snel voorbij gegaan. Veel te snel eigenlijk. Ik zou de tijd heel graag stil willen zetten, maar helaas bezit ik geen bovenaardse krachten die dit mogelijk maken. Was het maar waar, want alhoewel ik vooral voor de kwaliteit ga, wil ik toch wel heel graag nog vele malen dit soort periodes van anderhalf jaar meemaken. Het was ondanks alles voor mij een goede periode. Een periode die voor herhaling vatbaar is en voor herhaling en voor herhaling. Voor komende dinsdag staat weer een scan gepland en dan zal blijken of er een herhaling in zit.