Er was nog meer goed nieuws: bij mijn broer slaat de chemo ook aan en was de boel gehalveerd. Mijn broer stelde voor om – in navolging van de rapper 50 cent – als 50 percent verder door het leven te gaan. Ik had net bedacht een nieuwe carrière als fotograaf uit te gaan proberen en ik zing heel erg vals, dus ik denk dat ik het rappen aan mijn broer over laat.

Ondanks de goede uitslag van de scan heb ik net als ieder jaar rond deze tijd last van de eindejaarsblues. Ik heb hier ieder jaar last van en ik ben er eigenlijk niet zo heel verdrietig over dat ik gewoon normaal verder leef inclusief de gebruikelijke dip die op 31 december zijn hoogtepunt bereikt. Ik heb gewoon niet zo veel met deze dagen en zou het liefst een kleine winterslaap beginnen voor de kerstdagen en dan zo rond half januari weer naar buiten komen.
Het leukste van de week tussen kerst en oudjaar is luisteren naar en meezingen met de Top 2000 op Radio 2. Luisterend naar al die oude nummers komen de herinneringen, komt het terugkijken en komt de blues. Mijn stemming is rond deze tijd altijd al wat minder en de herinneringen met de emoties die daarmee gepaard gaan in combinatie met het gebrek aan daglicht in deze tijd maken de dip compleet. De ergernis over het afsteken van vuurwerk, wat hier in de buurt al geruime tijd aan de gang is en waarbij zielige kleine mannetjes zich willen bewijzen door zoveel mogelijk herrie te maken, maakt het feestgevoel bij mij absoluut niet groter.
Het luisteren naar de top 2000 heeft dit jaar een nieuwe dimensie erbij gekregen. Ik hoor regelmatig een nummer voorbij komen wat genoteerd wordt als potentiële begrafenismuziek. Het begint al een aardige lijst te worden en ik waarschuw maar vast iedereen die straks op mijn begrafenis wil komen dat het wel eens een lange zit kan gaan worden!

En nu we toch aan het terugkijken zijn. Vorig jaar om deze tijd had ik nooit kunnen vermoeden dat ik mij nu in een situatie zou bevinden waarbij de toekomst geen toekomst meer is. Een jaar geleden wist ik zeker dat ik het gered had want ik had tenslotte 6 jaar overleefd. Het is moeilijk te beseffen dat ik niet zo heel veel van deze eindejaarsdipjes meer mee zal maken. Want ook al zit de stemming er niet echt in bij mij, ik zou graag nog heel vaak depri het jaar uitgaan!