Vanmorgen het onderzoek van de slokdarm gehad en morgen wordt dat probleem opgelost met botox. Van binnen word ik dus mooi glad en misschien is er nog wel wat over voor de buitenkant. Volgens de arts kan ik met kerst weer gewoon eten. Mijn buurman gaat pasteitjes en oliebollen maken en ik heb maar meteen een bestelling gedaan. Hier krijg ik een zgn. mixmaaltijd, wat betekent dat ze de hele zooi in de blender doen en dan krijg je iets onbeduidends en onsmakelijks. Nog even en ik slacht mijn eigen kip!

Mijn nieren is wel een heel ander verhaal. Vanmorgen hoorde ik dat ze afgelopen donderdag nog maar voor 9% werkte en dat is niet veel. Daar schrok ik ook wel van, want ik ben er dus veel slechter aan toe dan ik dacht. Ondertussen wordt de nierfunctie wat beter en hopelijk na het aanleggen van nog een drain – deze keer in mijn rechternier – wordt deze nog beter. Als hij niet beter wordt kan ik trouwens ook niet aan de chemo beginnen en zonder chemo blijft die tumor de boel daar dichtdrukken en blijf ik een slechte nierfunctie houden.
Ik had ook nog al wat bloed verloren – vooral in blaas en nieren – en dus heb ik afgelopen nacht een bloedtransfusie gekregen. Ik heb jaren bloed gegeven en nu heb ik het ook een keertje ontvangen.
Omdat er nog wat slangen over waren wordt nu ook mijn blaas gespoeld, een erg onaangename behandeling kan ik vertellen, zeker met een knots van een tumor in mijn blaas. Ik onderga het met de volgende reis in het vooruitzicht, want ik ga er vooralsnog vanuit dat het nog steeds het plan is om nog even mee te kunnen. Ik ga er ook vanuit dat de slangen vooralsnog tijdelijk zullen zijn, want mijn beeld van kwaliteit van leven is niet dat wat ik nu zie gebeuren. Als dit geen tijdelijk verhaal meer zal zijn, dan weet ik niet wat ik ga doen. Maar zo ver ben ik nog niet.

Toch zie ik mijzelf nu als patiënt en zieke en dat is eigenlijk een beeld wat ik niet wil hebben van mijzelf. Wat ik eigenlijk wil is de wereld afreizen en dan in eens afreizen naar de eeuwige jachtvelden. Geen langzame aftakeling, geen ziekbed, maar gewoon van de een op de andere dag weg. Of ik dat ga krijgen? Ik hoop het.